E-sport

Det första steget mot vad som idag kallas för E-sport togs 1988. Det var nämligen då som spelet Netrek spelades för första gången vilket var ett nätbaserat spel som spelades över internet. År 1993 fick detta spel utmärkelsen ”det första onlinespelet” även om det inte var i närheten av hur de stora onlinespelen idag är uppbyggda. Allt har förbättras så som grafik, ljud, antal spelare och framförallt mer avancerade spel. E-sporten har vuxit extremt mycket och kanske framförallt tack vare ett snabbare och mer utbrett internet.

Från början sågs däremot sporten som en ”subkultur” där de som spelade spelen snarast såg som inbitna datorspelare än professionella sportsmän. Men synen har förändrats och detta har visat sig inte minst genom stora svenska framgångar inom E-sport, att E-sport visas på svensk TV och att Aftonbladet valde att direktsända VM i flera E-sporter.

När Aftonbladet websände från den mycket stora och populära spelmässan Dreamhack i april 2011 slog de rekord i antal tittare. Det tidigare rekordet var då bröllopet mellan Victoria och Daniel.

För de som är intresserade av att framförallt se utövarna och hur de hanterar de olika spelen är det en stark rekommendation att gå till sportbar som enbart visar E-sport. I likhet med en vanligt sportsbar är stämningen hög och alla skriker och hejar på sitt lag. Men skillnaden är att det inte är fotboll eller hockey på TV:n utan en match i Starcraft, Counter Strike eller Quake.