Sportspel

Oavsett hur lång tillbaka i tv- och dataspelshistoria vi går kan man hitta spel baserade på olika typer av sporter. Faktum är att en av de tidigaste spelen som skapades var just ett sportspel; vi talar så klart om spelet Pong som ju många säkert hört var baserad på pingis. Sport fortsatte genom årtiondena att vara en stor inspirationskälla för speltillverkare och idag har sportkategorin några av de mest välkända spelserierna genom tiderna.

Sportspel kommer i flera olika kategorier, många gånger beroende på vilken typ av sport ett spel är baserat på men även vilken typ av spelupplevelse utvecklaren satsa på att skapa.

Den mest klassiska varianten är ju helt enkelt den där man har kontrollen över en enskild utövare eller ett lag och tävlar mot antingen datorn eller andra spelare. Det är i denna som vi hittar några av spelvärldens största serier som EA Sports NHL, FIFA, Madden, och NBA Live. Electronic Arts har varit en av den främsta tillverkaren av sportspel ända sedan tidigt 1990-tal.

I en annan del av världen av sportspel kan man också hitta de som bygger spel kring helt andra spelmekaniker är sporten själv men använder sig av sport som ett genomgående tema. Ett bra exempel på detta skulle kunna vara Football: Champions Cup som är en spelautomat man kan spela online. Blickar man något bortom tv- och dataspel kan man även hitta en rad brädspel som baseras på olika typer av sporter.

En kategori också värt att nämna är de så kallade managementspelen där man inte tar rollen som en spelare utan en ägare/coach av ett sportlag där utmaningen ligger i att bygga upp ett så bra lag som möjligt för att få en så hög chans som möjligt att vinna de sedan helt datastyrda matcherna. Praktiskt taget alla stora lagsporter finns representerad i denna genre, med fotboll som den troligtvis största sporten.

Till slut har vi ju även helt fiktiva sporter som blivit spel. Kanske det bästa exemplet på detta är sporten Quidditch från Harry Potter böckerna som 2003 kom ut som ett spel till både Windows och konsoler. Ett annat lite annorlunda exempel är spelet Blood Bowl som började som ett tabletopspel och sedan utvecklades som ett dataspel.