Fotbollsspelens värld

Fotboll har alltid varit en sport som utvecklare har använt sig av för att skapa fantastiska kombinationer av sport och spel.

När tv-spel först började skapas var allt väldigt begränsat. Men detta stoppade inte spelutvecklare från att försöka sig på att representera något som fotboll i spelformat. Pelé’s Soccer var det första fotbollsspelet som skapades och det kom ut 1980. För att uppskatta begränsningen av detta kan man titta på videon nedan.

Det kan ju lugnt sägas att utveckling kommit långt sedan detta spel när man tittar på vad nutida utvecklare lyckas skapa.

Fotbollsspel har länge funnits tillgängliga i två huvudsakliga format. Det första är ju där man kontrollerar spelarna och kan växla kontrollen mellan alla spelarna på plan beroende på vad man försöker göra.

Den andra versionen är där man tar rollen som manager och styr laget utanför planen så att säga. Ett sådant spel blir mycket mer av ett strategiskt spel där man måste tänka på allt möjligt som influerar spelarna och laget. Denna genre har blivit allt mer populär på senare tiden och det finns till och med gratisspel som använder sig av detta upplägg. Ett sådan är spelet ManagerZone.

Sportspel av alla dess slag har alltid strävat efter realism. På Pelé’s Soccers tid var ju inte detta fullt möjligt, men det är förvånande hur realistiskt spelare har uppfattat varje nytt spel som kommit ut, nästan oavsett hur långt tillbaka i spelhistorien man går.

Fotbollsspel har alltid dragit till sig många spelare. Detta beror så klart till stor del på att fotboll är världens största sport. Men mer än så har det även varit för att fotbollsspel många gånger har satt ribban högt när det gäller kvalitet. Och det faktum att spelare får chansen att styra sitt hemlands egna landslag är självfallet en bidragande faktor.