Dominerande tävlingsspel just nu

Att tävla i spel har alltid varit en del av spelvärlden. Hur dessa tävlingar har gått till och i vilka spel man tävlade har dock varierats en hel del under åren. Nu är det dags att titta på några spel där tävling är en väldigt stor del av spelkulturen.

Esport

Przemek Tokar / Shutterstock.com

När spel huvudsakligen spelades på arkadmaskiner kunde man alltid se high-scores och man tävlade mot alla andra som spelade samma spel genom att få in sitt eget namn så högt som möjligt på denna lista. Och en hel del har hänt sedan dess. Nu när vi tänker oss tävlingar i spel är det saker som både sker mellan spelare på andra sidan världen från varandra och på en scen där alla deltagare sitter och spelar framför allt från små till enorma publiker. Det sista där är ju precis hur vi tänker oss esport idag och det huserar några av de mest populära tävlingsspelen idag.

MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) och ARTS (Action Real Time Strategy) är två ord för att beskriva samma typ av spel. Detta inkluderar populära spel som League of Legends och Dota 2, som även är två av de största spelen inom esport just nu. Miljontals personer över hela världen har sett dessa tävlingar streamas live via internet och många miljoner kronor har delats ut över åren. Denna genre ser ständigt nya spel men få har kunnat utmana dominansen av dessa två.

I denna lista är det nog inget spel som kan spelas utan en dator som förtjänar att synas lika mycket som just poker. Detta spel är fokusen för många nationella och internationella turneringar varje år och det är nog ingen som inte redan vet att prispengarna kan nå mångmiljonbelopp i en enda turnering, speciellt när man talar om de största. Och online spelas det såklart ännu fler turneringar då folk kan delta oavsett var de befinner sig så länge de är uppkopplade. Inte heller är detta små turneringar. Man kan bland annat hitta världens största veckoturnering, som Sunday Millions, där man det varje söndag spelas en turnering för hela en miljon dollar. När man tänker på allt detta är det lätt att se varför poker helt klart hör hemma i en lista om tävlingsspel.

First Person Shooters har en lång historik inom dataspel och är en av de mest bestående genrerna som finns. När det kommer till tävlingar så var nog Quake det första FPS-spelet där det började organiseras seriösa tävlingar. Och även om det fortsätter att vara ett spel som är populärt bland många är det helt klart Counter-Strike: Global Offensive som är det viktigaste FPS-spelet när det kommer till tävlingar. Detta spel började som en mod till Half-Life och blev senare en egen serie spel med CS:GO som det senaste spelet (släppt 2012).

Real Time Strategy har alltid varit populärt ända sedan sin början med spel som Dune 2 men det skulle dröja ett tag innan det kom någon form av organiserad tävling inom ett RTS-spel. På sätt och vis kan vi faktiskt tacka RTS-genren och specifikt spelet StarCraft för att den esportscenen vi har idag faktiskt är så utvecklad som den är. Det var i Korea som folk blev näst intill besatt av detta spel och turneringar och ligor skapades för att tävla i spelet. När sedan uppföljaren StarCraft 2 växte fenomenet sig ännu större och många andra länder började haka på. Idag är det helt klar StarCraft 2 som dominerar tävlingsscenen när det kommer till RTS.

En annan kategori av spel som har karvat ut sin egen nisch när det kommer till speltävlingar är fightingspelen. Här hittar man huvudsakligen två typer av spelsätt: en mot en eller alla mot alla. Spel som fokuserar på en mot en är klassiska fightingspel som Street Fighter och Mortal Kombat, men Street Fighter är onekligen större när det kommer till tävlingar. Tittar man sedan på kategorin ”alla mot alla” så är det oftast en enda spelserie man talar om: Super Smash Bros. Här kan man spela upp till 8 spelare samtidigt och det gäller helt enkelt att vara den sista stående för att vinna.