Leauge of Legends

League of Legends är det största e-sport spelet just nu och det trenden visar inga tecken på att förändras under den närmaste tiden.

Tillsammans med de spel vi nämnde i artikeln Olika spelkategorier faller även League of Legends in i kategorin MOBA, det annonserades den 7 oktober 2008 och släpptes den 27 oktober 2009.  Nedan kan man se den första trailern.

I spelet är det två lag med 5 spelare som möter varandra, det blåa laget börjar nere i vänstra hörnet på kartan och deras motståndare, det röda laget, börjar uppe i högra hörnet. Det finns tre huvudsakliga vägar till motståndarens bas, en väg löper längst den övre och vänstra sidan på kartan, kallad ”top lane”, en längs den nedre och högra sidan kallad ”bot lane”, och en diagonal väg tvärs över kartan kallad ”mid lane”. För en bättre inblick till denna karta kan man besöka League of Legends wikin. Nedan kan man även se en video från då kartan fick en uppdatering förra året.

Längst dessa tre vägar kommer små ”minions” att börja gå, de kommer från ens bas och går emot motståndarens. Att döda motståndarens minions är de huvudsakliga sättet som man tjänar pengar så att man kan köpa bättre utrustning till sin champion. Lämnas de i fred kommer de dock inte att bara vandra in i motståndarens bas, varje lag har nämligen 3 torn i varje väg, ett just innanför muren i sin bas, ett strax utanför muren och ett nästan halvvägs mot motståndarnas bas.

Innan en match kan börja ska varje spelare välja en champion, den karaktär de vill spela. Just nu finns det hela 124 olika champions att välja mellan, men de är uppdelade i vad man kan kalla kategorier efter vilken roll de bäst uppfyller i spelet. League of Legends, och alla andra MOBAspel, har en hel del terminologi som kan vara ganska svårt att förstå för de som inte är insatt, ord som AD Carry, Jungler, Tank, Bruiser, Support och liknande är vad man använder för att gruppera de olika champions som finns i spelet.

Det vanligaste sättet att spela spelet är att två personer går tillsammans in på en av vägarna till, en av dem är support till den andra vars jobb är att både hålla sin kamrat vid liv men även att göra det möjligt för denne att få ett övertag mot sina motståndare. Två andra personer tar var sin väg själv och den femte spelaren hamnar i ”jungeln”, vilket är området mellan top och mid, och mellan mid och bot. I detta område finns det monster som kan be både guld och andra bonusar som kan hjälpa till att få ett övertag över motståndarna.

Under 2013 var det 70 miljoner människor som såg på de olika esport event som visades under året, det var en fördubbling mot året innan, och det har bara växt sedan dess. Utövare av esporter kvalificerar numera för sportvisum för att resa till och spela i andra länder. Stora bettingföretag har även börjat erbjuda odds för esport, i nuläget är det bara för League of Legends, men nya spel kommer garanterat att komma till som marknaden fortsätter att växa.