Twitch – En streamingjätte

Världens i särklass största sida på nätet för live-streaming av spel är idag Twitch.tv. Sidan fungerar som en portal där du enkelt kan överblicka alla de populäraste titlarna och därefter smidigt klicka dig vidare mot den stream som lockar mest.

Fenomenet med att streama medans man spelar har på bara några år utvecklats från näst intill ingenting, till att idag vara en miljardindustri. Många människor lever numera enbart på de intäkter som de genererar från sitt streamande och de allra största inom det kändaste spelen tjänar många gånger mer än vad som är möjligt för en vanlig välbetald arbetare.

Störst bland alla sidor som idag erbjuder streaming av data och tv-spel är streaming-portalen Twitch.tv. Twitch uppkom från början som en slags spin-off till den mer generellt inriktade streaming-sidan Justin.tv, men kom relativt snart att överglänsa sin föregångare, vilket slutligen flyttade fokus rent affärsmässigt helt emot den nya sidans håll. Företaget med äganderätt för de båda, bytte namn till Twitch Interactive för att bättre passa den nya riktningen och 2014 såldes Twitch för den otroliga summan av 970 miljoner dollar till Amazon.com.

Värdet och prestigen för data- och tv-spel har aldrig varit högre än vad det är för närvarande. Publiken har hittat ut från datarummen och fyller idag arenor världen över. Det har på många sätt och vis blivit mer allmänt och socialt accepterat att vara intresserad av gaming och därför har många vågat ta klivet ut ur skuggan vilket fått oss att inse att det finns gamers inom alla samhällsklasser och människotyper.

Det har också mycket att göra med att de generationer som idag vuxit upp, blivit starkt influerade av data- och tv-spel i sin barndom, ett intresse som hos de flesta i mångt och mycket levt kvar och därför även fått utrymme i vuxen ålder. Vi förutser att den medvind som numera råder i branschen bara sett sin början och att bland annat E-sport på sikt kommer att gå om många andra sporter sett till allmänhetens intresse.

En indikation på detta är det faktum att många spelbolag numera även tillhandahåller odds för Esportsmatcher. Man ser även att många casinon lånar element från gamingvärlden, som sedan appliceras för att passa in i spelutbudet. Man kan enkelt upptäcka sådana mönster om man överblickar marknadens utbud, enbart hos våra svenska spelbolag.